lördag 19 januari 2008

El...?!?! Stearinljus duger väl!

Något som vi har upplevt som ett problem när det gäller att kombinera ett byggnadsvårdsintresse med ett modernt leverne är el.

Man kan ju inte vara utan el inomhus nuförtiden, men samtidigt är det inte så snyggt med en plastig strömbrytare på en linoljefärgsmålad pärlspontspanel. För att inte tala om själva armaturerna! Plafonder känns ju inte helt rätt och vi har alldeles för lågt i tak för att kunna ha hängande lampor som tex kristallkronor eller liknande. Fotogen- och skomakarlampor i all ära men de ger faktiskt inget vidare allmänljus.

En av lamporna i vardagsrummet

Detta innebär att jag ständigt letar efter lämpliga lampor som skulle kunna funka. I vardagsrummet gick det så långt att min sambo tillverkade två taklampor som är helt ok. Hallamporna har ni ju sett i tidigare inlägg, men vad ska man ha i köket?

Hallampa

I köket har vi inte gjort något åt belysningen än utan använder de spotlights som var installerade redan när vi flyttade in och över köksbordet har vi en modern lampa från ikea och det går väl, men såsmåningom tänker vi ta fram det gamla locktaket och ett sånt tak är ju inget man borrar in takspottar i direkt... Lamporna ger inte den rätta känslan heller...

Brytare i köket (från Gysinge)

Så snälla läsare! Har ni några tips, förslag eller inspiration?

Jag tar tacksamt emot allt!!!

3 kommentarer:

 1. Såg att du sett att jag gett dig en award. Kul! Den är du värd!
  Det är så roligt att läsa om era bestyr.
  Ja, du detta med belysning är inte lätt.
  Vi installerade kulo, dvs el utanpå väggen eftersom huset hade det innan, men ärligt tala så tycker jag inte det är så snyggt, som du säger. Så i tillbyggnaden så blir det vanlig el.

  Men detta med lampor är inte lätt. Jag har så svårt att hitta snygga lampor, särskilt till fönster där jag gärna vill ha lite ljus.
  Tar därför ogärna ner adventsbelysningen...men nu är det nog dags. Idag ryker sista stjärnan.

  Ha en härlig helg!!
  /Willewira

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren på min blogg!
  Vi har ganska mycket globlampor som började användas på 20-talet. De är klassiska och väldigt snygga, tycker jag. http://www.byggfabriken.se/db_produkter.asp?artikel=76%20innebelysning# Många av dessa går själva hänget att kapa av på, så att de inte hänger ner så långt. De finns att köpa med porslinssockel också.
  http://www.byggfabriken.se/db_produkter.asp?artikel=74%20porslinsocklar

  SvaraRadera
 3. Ni borde ju skaffa nå steampunk lampor:
  Lampor

  /Macke

  SvaraRadera