torsdag 21 februari 2008

Läsning för byggnadsvårdare!

Idag blir det lite lästips för byggnadsvårdsintresserade! Och lite lobbyverksamhet för Svenska Byggnadsvårdsföreningen.


Som medlem i föreningen får man en tidskrift som heter Byggnadskultur. Den innehåller artiklar och information om byggnader, historia, exempel och annat smått och gott som kan intressera en byggnadsvårdare mfl.


Nästa bok, eller man kanske kan kalla det för häfte, är ett nummer av tidskriften Västerbotten som ges ut av Västerbottens läns hembygdsförening. Det är nummer 2 från 1978 och det handlar om målade möbler. Otroligt vilka hantverkare det har funnits ute i landet! Förr i tiden kunde de göra häftiga möbler!


Sista bilden visar tre ganska olika böcker. Gysinges Handbok No 8 känner ju de flesta till men den är värd att nämnas igen. Den har varit oumbärlig för oss, inte för att vi handlat jättemycket utan för att det finns så mycket inspiration i den.

Häftet från Hålla Hus har jag nyss fått tag i så jag har inte tittat i det så mycket men det finns säkert intressanta aspekter att läsa om i den också! Särskilt om man tänker bygga nytt.

Boken Flyttning av gamla hus köpte vi eftersom vi funderat på att flytta en mindre timrad stuga till gården, men för tillfället har planerna ändrats lite. Skulle dock vilja ha alla delarna i serien "Byggnadsvård i praktiken", speciellt delen om invändig renovering (Länk till boken på Adlibris)!

Ha en bra kväll!

3 kommentarer:

 1. Flyttning av gamla hus har varit lite som en bibel för oss...
  Men nu är det skönt när det är över. Huh. Nu får vi njuta :)

  SvaraRadera
 2. Vad häftigt att ni kan det där med att bygga. Gör ni allting själva? Själv, kan jag ingenting om snickerier, men man lär sig väl när man måste. Det är lite som med kolonilotten som vi skaffade för drygt ett år sedan. I början visste vi knappt hur man ränsade ogräs, men det har vi fått en hel del övning på. :)

  / Caroline

  SvaraRadera
 3. Hej, borde ni inte läsa Gård&Torp också? www.gardochtorp.se
  Jag prenumererar och har hittat massor för vårt torp i den.
  Kattja

  SvaraRadera