tisdag 12 februari 2008

Listigt...!

Idag kommer det att handla om lister, och då specifikt golvlister. Kanske inte det första man tänker på när det gäller inredning, men det är en väldigt viktig del. Lister är också väldigt jobbiga, de ska målas och geras och passas ihop vilket ofta tar extremt mycket tid och ork!

Utan lister på plats känns dock rummet inte riktigt färdigt.

De första bilderna är inspirationsbilder tagna på Tullgården i Ratan utanför Umeå. En jättemysig restaurang och ett härligt utflyktsmål på sommaren! Visst känns listerna rejäla och äkta!


Följande bilder är vårt försök att göra passande lister till vårt hus. I köket valde vi att använda vanlig allmogelist från Norra trä och bygg. Längs köksinredningen satte vi en list också för att försöka få en äldre stil på inredningen. (Och för att efterlikna mitt drömkök - Sundby från Kvänum)! Det blev rätt bra tycker jag. I alla fall med tanke på hur det såg ut innan.


I hallen blev det en budgetvariant där vi hyvlade gullringspanel för att få en enkel men rejäl golvlist. Listerna spikades med klippspik. (Ska målas en gång till :)). Lite skavanker känns helt ok, det bidrar bara till charmen. Längtar dock tills golven också är klara...I vardagsrummet körde vi med återanvändningsprincipen. Den gamla takpanelen som revs ner fick ett nytt liv som golvlister, krönta av en bröstlist. Här har vi målat med matt linoljefärg, men även här ska de egentligen målas ett varv till. (Undrar när det ska bli av? Det har ju snart gått ett och ett halvt år sen de kom upp...)


Ha en bra kväll och en bra onsdag! Imorgon kommer min sambo hem från Stockholm och han har varit på IKEA och köpt gardiner till vardagsrummet :) Hoppas att de är fina!

Godnatt!

6 kommentarer:

 1. Anton & Jenny12 februari 2008 22:28

  Väldigt snyggt med listen runt köksinredningen. En bra ide när man ska byta golv och vill slippa kvartsstav :)

  SvaraRadera
 2. Ser verkligen supersnyggt ut hos er - och så rätt - utan lister känns inte ett rum helt färdigt! (Tänker på vår tvättstuga nu ha ha ;)

  Kul att se vad ni valde - och helt rätt om du frågar mig :)

  Kram Jes

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen viktigt med lister! Det gör så stor skillnad. Tänk vad många som målar eller tapetserar om och sen blir listerna liggande! :) Vi har turen att ha en hel del originallister i vårt hus. De är ganska lika de på översta bilden. Era lister blev jättefina, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Ja det där med lister kan verkligen vara listigt...*s* Vi har byggt på en stuga ett par år och i somras kom vi till det där med att lista allt. Det var ett helt projekt att bara välja ut listerna och det hade nog inte varit helt lätt att få dit dem utan min fars hjälp...

  SvaraRadera
 5. Det ser jättebra ut! Ja, en hel del krångel är det med att få det att passa in. Vi har ännu inte listat golvet i matrummet (fritt fram för mössen, hmm) men ska göra det ganska snart. Bra med lite bildtips :)
  Ha en bra alla hjärtans kväll!
  /Ankan

  SvaraRadera
 6. Vad bra det blev med lister i köket!!!
  Ser precis ut som kvänum!
  Det råkar vara mitt favoritkök också, men det är inte plånbokens favorit kan jag säga...

  Vi har gamla lister och foder i huset som vi tänker ta till snickeri. De är så fina att jag vill ha dem överallt i nya tillbygget.
  När vi renoverade köket (10 år sedan) så använde vi vanliga allmogelist från beijers och de är inte roliga. Det är för mycket profiler så dammet fastnar.

  Har upptäckt att det inte är helt lätt att besluta sig om allt när man renoverar. Jag får verkligen beslutsångest...vilket är smällar man får ta för att få det fint.

  Ha en härligt skön helg!

  kram Willewira

  SvaraRadera