onsdag 19 augusti 2009

Sista slaget

Inte så långt från där vi bor utspelades för exakt 200 år sedan det sista slaget i Sverige. Idag firades därför 200 år av fred här i närheten genom att återskapa slaget. Kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria var på plats och kanoner, musköter, pukor och trumpeter ljöd över slagfältet.

Kungafamiljen på ganska långt avstånd...

De svenska trupperna som leddes av general Wachtmeister förbereder sig inför striden.

Mycket folk och mycket ljud var det men ganska häftigt att se! Tyvärr orkade min höggravida kropp inte med att stå under de dryga två timmar som slaget spelades upp så vi åkte hem lite tidigare, men det vi ändå hann se var en upplevelse. Särskilt kul är det att försöka föreställa sig hur det faktiskt såg ut där vi bor på tiden det begav sig!

Svenskarna laddar sina kanoner.

Men det gör ryssarna, under ledning av general Kamenskij, också.

Striden böljade fram och tillbaka under dagen och fortsatte fram till att general Wachtmeister retirerade från Sävar. Slaget fortsatte dagen efter i Ratan där svenskarna slog den ryska styrkan som retirerade norrut. Den 2 september 1809 ingicks vapenstillestånd, kriget var över och en hittills 200 år lång period av fred i Sverige inleddes. Mer info finns att läsa på Slaget i Sävar (inte världens bästa hemsida men en hel del intressant historia finns där i alla fall).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar