onsdag 21 juli 2010

Bygguppdatering!

Det är dags för lite nya bilder och en sammanfattning av våra tankar kring bygget! Detta har hänt under de senaste veckorna:

Här ser man lager-/förrådsdelen av stugan och Jonas som spikar pannplåt. Porten blev ganska stor men det gör det smidigt att komma sig in och ut med större saker, gångjärnen ska bytas mot större och äldre bandgångjärn som vi äntligen har lyckats få tag på.

Jag sitter uppe på taket och väntar på mer plåt!

Taket har blivit klart. Vi har, efter en del funderande, valt att lägga pannplåt (återanvänd) på taket. Ett tag var vi inne på enkupigt lertegel, men eftersom övriga ekonomibyggnader på gården har pannplåt och det är en väldigt traditionell takbeklädnad i Västerbotten blev det plåt. Bostadshuset har ju tyvärr Plannjaplåt, men det kanske kommer att ändras nån gång framöver, då kanske det kan bli lertegel...?

Efter att sista spiken slagits i taket började vi med golvläggning.

Golvet är ett gammalt narat kilsågat golv som vi hittade på annons. När vi började lägga ut golvpusslet på gräsmattan upptäckte vi att det är två separata golv och att det saknades plankor lite här och där, så det blev lite pyssel för att få ett helt och fint golv. En hyvel, en borr och en kniv för att tälja nya pluggar var nödvändiga verktyg!

Men resultatet blev helt ok! Eftersom golvet är lackat idag och jag inte vill slipa det i onödan, då det skulle ge större springor och en sämre yta, kommer det att slipas lite lätt och målas i Ottossons Umbragrå linoljefärg. Den nyansen stämmer ganska bra med gamla färgrester vi hittade på plankornas sidor.

De senaste dagarna har råspont, papp och isolering i form av kutterspån kommit upp på väggarna. Vi har diskuterat fram och tillbaka kring vilket material vi vill använda utanpå råsponten och till slut har vi nu bestämt oss för att använda vanlig gips. Hade huset varit ett gammalt hus hade jag tvekat ännu mer, men det är trots allt ett nybygge så det gör det lite lättare att fatta ett sådant beslut. Andra alternativ har varit bland annat masonit eller väggskivor av spån. Hoppas att jag inte kommer att ångra mig! :/ På gipsen kommer vi sedan att tapetsera med lumppapp som ska målas.

Samtidigt pysslar jag också med renovering av fönstren och måste bara lovorda min nya vän Speedheatern! Oj så mycket lättare det går med den!

1 kommentar:

  1. Självklart! Visst är det som du säger att man ofta bara vill få inspireras av ett slutresultat, kanske för att få känna att det kan vara värt vägen dit. Det är inget fel på tidningen i sig egentligen men jag känner ändå att den här "vitt och lantligt" trenden är något missvisande. Jag läste hennes inlägg och fnissade då och då.. tyckte det var roligt skrivet :)

    I övrigt gillar jag nog gård och torp bäst om man ska välja en favorittidning.

    /Charlotta

    SvaraRadera