måndag 26 oktober 2009

Sveriges fulaste hem...

Har ni sett programmet "Sveriges fulaste hem" på TV3? Det går ut på att inredarna Simon och Tomas åker runt till familjer som anmälts till programmet för att de har en ful inredning i sitt hem. Simon och Tomas åtgärdar sedan fulheten genom att (med hjälp av hantverkare) designa om och inreda ett eller ett par rum i huset med rätt design.

Det är ju bara synd för familjerna att Simon och Tomas inte bara är totalt o-händiga utan också har ganska dålig smak, trots att de hela tiden klankar ner på svenskarnas inredningsstil. Dagens avsnitt var nog ett av de värsta hittills. De skulle försöka skapa väggar som skulle efterlikna ärgad koppar men som snarare liknade en totalt misslyckad svampmålning som det råkat regna på... Att dessutom måla de dubbla glasdörrarna svarta, klistra på spegelfilm, häkta av dem från gångjärnen och spika upp dem på väggen känns bara obegripligt. Men man får väl hoppas att det finns nån därute som gillar stilen. Tur för familjen att väggarna är hyfsat lätta att måla över igen.

Förra veckan tog de in en nykapad björkstam (en hög stam gick från golv till tak) i vardagsrummet hos en kvinna. Den måste ju varit helt fuktig!

Nästa invändning jag har mot programmet är att de inte verkar bry sig nämnvärt om vad personerna, som även fortsättningsvis ska bo i huset, har för smak eller att vissa saker och ägodelar faktiskt kan ha en betydelse eller utgöra minnen för människorna trots att de i Simon och Tomas ögon är fula. Ett hem ska ju vara personligt. Sen tycker ju jag att inredningen i alla fall på något plan bör höra samman med huset också...

Nej, jag har svårt att se att de två skulle stå för någon form av design överhuvudtaget, men underhållande är det ju! ;)

18 kommentarer:

 1. Men gud, sånt gör mig galen! Är man designer är man INTE konstnär. Man måste lyssna in vilket liv människorna lever och vill leva och helt utgå från det (jag är själv interationsdesigner och gör inget annat än lyssnar på användare).

  Hoppas att dom blir stämda!!

  /Astrid

  SvaraRadera
 2. Jag har skickat länken hit på min Twitter, så bli inte förvånad om du får fler besökare idag ;-)

  SvaraRadera
 3. Haha, oj då! Jag såg förra avsnittet - det med spljeerna på väggen. Jag hller helt med dig - helt obegripligt. Jag hade INTE släppt in de här... Och det känns som om de på ngt sätt har blivit "värre". För några år sedan tyckte jag de hade ättre smak, tt det var lite mer smakfullt, men nu känns det som att de har spårat ur helt.

  Men som sagt- underhållande är det :-).

  Kram M

  SvaraRadera
 4. Har varit här innan...men aldrig lämnat en rad tror jag....

  Vill börja med att gratta till er lille bebis! mys och njut, tiden går så fort!
  Vi fick en liten sessa i maj, så underbart mysigt! har två större barn på 7 och 9 så att få uppleva bebistiden igen känns som bonus!

  Kan bara hålla med om Simon & Thomas, de blir allt mer extrema...igår totalsågade de nästan precis en sån soffa som vi har i matrummet och verkligen tycker om!

  Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej!


  Gillar ditt inlägg särskilt eftersom jag också satt och morrade till gårdagens usla program. Det var nåt så mycket dj... fult slutresultat...jag hade blivit fullkomligt galen om jag hade varit husägare. LIte trist att de får så bra tv-tid som de får!?

  /morran

  SvaraRadera
 6. Så fina bilder du visar här under.
  Tack för att jag fick titta in.
  Hanna

  SvaraRadera
 7. Jag såg slutet på programmet och blev helt vansinning. Jag håller fullständigt med om att inredningen borde höra samman med huset och det gjorde det verkligen inte här. Dessutom var det ju mycket finare innan, det var inte alls Sveriges fulaste hem! Det var trevligt 70-tals allmoge med en kökssoffa, slagbord och avlutade stolar. Vad var det för fel med det?

  /Pernilla

  SvaraRadera
 8. Jag kan håll med om att Simon och Tomas är födda med tummen mitt i handen och att resultaten inte blir det snyggaste alla gånger. Men samtidigt så förfasas man över hur enormt tråkiga/smaklösa/fula hem folk kan ha. Jag är inte speciellt intresserad av inredning men jag vill inte ha samma matta/gardiner/färger i 35år. Vissa verkar ha fastnat i ett spår där de känner sig trygga och de är för förändringsskygga för att kunna bryta ur mönstren. Men vem fan har 100tals troll hemma på gården? Då handlar det mer om ett sjukt beteende än inredning. Sen tycker jag att Simon och Tomas mer är inne i det kitschiga än stilfull ren design.

  Ha det gött och ta hand om lillpalten.

  /Anton

  SvaraRadera
 9. Hej

  Håller med! Tyvärr har dem tappat mycket av nån konstig anledning...Jag gillade deras stil när dem började med inredningsprogram, för då inredde dem smakfullt och hade med färger, vilket jag saknar mycket i dagens inredningsvärld...

  Just det avsnittet missade jag, men fasiken vad jag garvade när dem gjorde spaljéer på väggarna och hade sig!!!! =)

  ha det gott. Kram Pirre

  SvaraRadera
 10. hm....det var det värsta jag sett faktiskt. Håller helt med dig i detta. De tar ett inte så vackert hem och förvandlar det till sveriges fulaste hem....men det var väl inte riktigt det som var tanken tror jag inte ;)

  SvaraRadera
 11. Då behöver jag tydligen inte vara ledsen för att jag inte kan se det programmet... :D

  SvaraRadera
 12. Håller med. Det här programmets inredningar har mest varit stolpskott hela tiden. Att ha en inredning som kvällens... tja, inte vore jag nöjd i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Har ni tänkt på att er verklighet inte är alla andras verklighet, och dom här människorna hade väl inte släppt in Simon och Tomas i sina hem om dom inte ville ha rejäl förändring?

  Själv hade jag fått panik och trillat ihop om nån hade förvandlat mitt hem till ett lantligt, gulligt eller Shabby Chic-obehagligt! Eller målat alla väggar vita, gaaah!

  Smaken är som baken.

  SvaraRadera
 14. Ja det är ju tur för Simon och Tomas att smaken är det, delad alltså ;)

  Men jag tycker ändå att inredningen borde utgå från de som ska bo och använda huset. Och Simon och Tomas är trots allt ruskigt ohändiga! Den "koppartaksfärgade" väggmålningen verkade de ju knappt själva tycka blev bra...

  Därmed inte sagt att alla ska inreda på samma sätt som jag. Jag skulle inte heller inreda ett funkishus eller en lägenhet i stan på samma sätt som ett torp på landet!

  SvaraRadera
 15. Jag kan inte annat än hålla med dig! Det mesta av det dom gör blir bedrövligt plåttrigt!

  SvaraRadera
 16. Inte för att starta en debatt i Linas kommentarer, men Josefine - inte tror jag att någon menar att man ska inreda likadant överallt? Själv är jag allergisk mot att folk ska inreda sina funkisvillor i "lantlig stil" till exempel. Men... En av de inredare jag har mest respekt för är Carouschka Streijffert. Anledningen till det är att hon kan åsidosätta sin egen (högst postmoderna, strama) smak och se till exempelvis vad det är för hus/lägenhet som inreds, hur rummet ska användas, och vad mottagaren själv har för smak. Med något enda undantag tycker jag att Simon & Tomas kapitalt misslyckas med att ta fram någon slags personlighet i sina inredningar. Konstigt och personlighet är inte samma sak.

  SvaraRadera
 17. Inte för att starta en debatt i Linas kommentarer, men Josefine - inte tror jag att någon menar att man ska inreda likadant överallt? Själv är jag allergisk mot att folk ska inreda sina funkisvillor i "lantlig stil" till exempel. Men... En av de inredare jag har mest respekt för är Carouschka Streijffert. Anledningen till det är att hon kan åsidosätta sin egen (högst postmoderna, strama) smak och se till exempelvis vad det är för hus/lägenhet som inreds, hur rummet ska användas, och vad mottagaren själv har för smak. Med något enda undantag tycker jag att Simon & Tomas kapitalt misslyckas med att ta fram någon slags personlighet i sina inredningar. Konstigt och personlighet är inte samma sak.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker Simon och Thomas är bra och att de "ärgade kopparväggarna" faktiskt var rätt snygga (och resten av inredningen också!). Så jag får hålla med Josefine om att "smaken är som baken".
  Nu vet vi ju inte heller hur pass mycket Simon och Thomas har diskuterat med husägarna redan INNAN de gör programmet. Högst antagligen har de iaf satt sig in i husägarnas personligheter och stilar rätt mycket innan de kommer och gör om hemma hos dom.
  Så bara för att man själv inte tycker att det är fint alla gånger, så betyder ju inte det att husägarna själva inte tycker att det är fint. Det kan ju kanske vara just så då att S&T tagit reda på vad som passar bäst till just den familjen och sedan gjort just det.

  Sen så borde väl folk förstå vad det är de ger sig in på när de går med på att medverka i ett sånthär program ;)

  Ang. ägodelar och personliga prylar så tycker jag att de brukar lämna rätt mycket "tomrum" i rummen, så folk kan bära in sina saker själva och placera dom där de vill ha dom. Tycker de har nämnt detta i några program också, typ i det med alla trollen.

  Nä, jag hejar på Simon och Thomas och tycker detär kul med folk som vågar ta i lite :)

  /F

  SvaraRadera