lördag 7 augusti 2010

Målning med limfärg

Nu är taket färdigmålat med limfärg och de lumppappstapetserade väggarna fick sin sista (?) strykning igår kväll.

När man målar med limfärg ska kritan läggas i blöt innan den blandas med limmet, till exempel kan man försiktigt hälla ned det i kallt vatten kvällen före man ska måla och låta det stå över natten. OBS ingen omrörning! 10 kg krita till 5 liter vatten är ett vanligt recept.

Kritan bildar i en kon i vattnet.

Som lim kan man använda antingen benlim/pärllim eller cellulosalim/-klister. Cellulosalim sägs vara enklare att hantera för nybörjare och är den metod som användes efter 1940-talet och framåt. Vi använde ett cellulosaklister den här gången. Klistret vispades ned i vatten och fick stå och svälla ca 30 minuter innan det rördes ned i kritblandningen, allt enligt instruktionerna på förpackningen. Allt vispades kraftigt med hjälp av en färgomrörare på en borrmaskin.


Vi valde att rolla på färgen för att sedan direkt efterstryka med en bred slamfärgspensel. I taket fungerade detta jättebra. På väggarna vet vi inte riktigt ännu eftersom färgen inte torkat helt än!


Innan vi målade taket testströk vi färgen på en brädbit av samma slag som innertaket. Det är en otrolig skillnad mellan våt och torr limfärg så man får ha lite tålamod och inte tappa hoppet...


Efter första strykningen såg taket ut så här (innan det torkat). Schellackfläckarna slog igenom en aning så efter att första varvet torkat strök vi tak och stockar en gång till. På bilden nedan kan ni se hur resultatet blev!


Här håller jag på att tapetsera upp ark av lumppapp. Vi har ju provat att tapetsera med lumppapp tidigare och blivit väldigt nöjda med resultatet, men vi har inte tapetserat i ark förut. Det är väldigt enkelt och man behöver inte vara så noggrann som när man sätter upp vanliga tapeter, skönt! Metoden var vanlig i enklare rum.

Väggarna har nu också målats med två lager limfärg i en bruten vit kulör - dvs vi rörde i allt grön umbra-pigment vi hade och det blev inte särskilt mycket tyvärr, men man tager vad man haver när man jobbar mot en strikt budget :). Nedre delen av väggen ska målas med äggoljetempera i kulören 9-608 Grönjord. Jag tycker att väggarna verkar bli lite för ljusa så jag har en del funderingar på schablonmålning på den övre delen men det blir nog ett senare projekt! Nu ska fönstren sättas i, golvet målas och nästa vecka kommer listerna.

3 kommentarer:

 1. Det blir fint :) Nu blev jag sugen igen på att tapetsera med lumppapp, det var ett tag sedan sist.

  Har ni målat någon timmervägg med limfärg? Vi har frilagt en vägg och nu funderar jag på att använda limfärg eller tempera till den. Tips?

  Hälsningar Maja på Färgtrappan

  SvaraRadera
 2. Spänd förväntan på resultatet.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att se vad ni donar på med! Lumppapp har vi aldrig testat, verkar intressant!
  Fynden jag visade var alla från närliggande trakter, så ibland behöver man inte ge sig så långt iväg på jakt :-)
  Skön fortsättning på sensommaren!

  SvaraRadera