torsdag 7 augusti 2008

Norrländska ödehus

Titta vilket vackert ödehus som min sambo körde förbi idag när han var ute och jobbade!


Om huset bara hade stått på en bättre plats, eller om någon ville flytta dit och ta hand om det! Det skulle kunna bli så fantastiskt fint! Titta bara på takfötterna och knutlådorna, vilken snickarglädje! Lite ovanligt tycker jag nog att det är med både stående och liggande panel på en Västerbottensgård och att färgen inte har varit faluröd.

Man kan bara föreställa sig vilka skatter som döljer sig i ett så orört hus... Men tyvärr så kommer det fortsätta att långsamt förfalla så länge ingen, som antingen gillar att pendla långt eller inte behöver jobba och har ett brinnande intresse för gamla hus, tar sig an det.

Många vackra hus, på väg mot förfall, finns det i Norrland.

5 kommentarer:

 1. Åh vad det uppstår ljuv musik inom mig när jag ser såna hus...

  SvaraRadera
 2. Inte bara i Norrland utan i hela vårt vackra land finns de här öde husen och man undrar så vad som gjorde att de övergavs och vilken hemlig historia de bär på.

  SvaraRadera
 3. Visst är det synd att det finns så många vackra hus/gårdar som bara förfaller. Jag kan bara tänka mig hur fint det skulle kunna bli om man rustade upp huset... Ha det gott. Kram Pirre

  SvaraRadera
 4. Jag har pendlat mellan Sorsele och Umeå ett bra tag nu och har sett parstugor i alla möjliga upptänkliga färger och former (tyvärr väldigt många som står och förfaller också)! Rödfärgningen blev ju inte allmän förrän ganska sent, typ tidigt 1900-tal, så egentligen är ju oljefärgerna äldre. Huset ser ut att vara byggt någon gång under sent 1800-tal och då var det också vanligt att man målade i ljusa oljefärger.

  SvaraRadera
 5. Men så underbart hus! KUl att han tog sig tid att stanna och fota. Älskar ödehus...

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera