måndag 21 juli 2008

Livstecken och recension av Byggnadsvård Nääs

Hästen är på bättringsvägen, men efter snart en veckas behandling av hans skada varannan timma dygnet runt så är vi ganska slitna. zzzzzzz

Men vi kommer snart igång igen.

Idag har vädret varit uselt så vi har pysslat på inomhus mellan sjukvårdsutövandet. Jonas lägger golv i blivande sovrummet och jag har målat ett litet auktionsfynd! Ska visa så småningom.

Nu till inlägget som jag tjatat om länge nu, nämligen en "recension" av Byggnadsvård Nääs:


Byggnadsvård Nääs ligger strax utanför Floda, som ligger ett par mil från Göteborg. Byggnadsvårdscentrat är inrymt i byggnaden Källnääs i området kring Nääs slott. På hemsidan för BVN står följande att läsa:

"Byggnadsvård Nääs är Västsveriges centrum för praktisk byggnadsvård. Verksamheten slog upp portarna i maj 1990 och är landets första byggnadsvårdscentrum. Idag är vi det enda som drivs med offentliga medel. Sedan 2004 ingår vi i Västra Götalandsregionens museiorganisation Västarvet.

Vi är bra på gamla hus, material och tekniker. Mycket kan vi svara på direkt när du frågar. Annat kräver kanske efterforskningar. Vår främsta styrka är att vi vet vem som vet och va
r man hittar svaren. Hos oss kan du få tips på duktiga hantverkare och hitta byggmaterial som byggvaruhusen inte tror finns."


Jag måste säga att utställningen av byggnadsvårdsprodukter och -metoder på Nääs var väldigt bra. Skillnaden mot Gysinge centrum för byggnadsvård var tydlig eftersom det i Nääs ges utrymme för en stor mängd hantverkare och tillverkare av produkter att marknadsföra sig. Det märks att Nääs drivs på ett annat sätt.

Jag försökte fota lite men bilderna blev lite sådär, ljuset var inte så bra...


Förutom att själva byggnadsvårdsbutiken och utställningen var bra så var även miljön i närheten väldigt inspirerande. Granne med BVN fanns en snickarverkstad för barn som verkade välbesökt. I en närliggande byggnad fanns en konstutställning och ett litet café och på andra sidan sjön syntes själva herrgårdsbyggnaden.

8 kommentarer:

 1. Skönt att hästen mår bättre!
  Känner att ett besök på Nääs inte är alltför långt borta...
  Jag har nog glömt att kommentera ert lusthus, så underbart, man kan riktigt känna stämningen genom dina fina bilder!
  Hoppas du har en skön sommar!
  Kram/C

  SvaraRadera
 2. Oj så härligt det ser ut, dit hade jag velat åka!

  SvaraRadera
 3. Vilket elände med hästens öga. Hoppas han blir bättre. Hur lyckades han med det?

  ~Livet i byn

  SvaraRadera
 4. Hej, så fint ni har det på er gård!

  Jag och min sambo har i dagarna skrivit på köpekontrakt för vad jag tror är ett exakt likadant hus som ni har (även "vårt" hus ligger i Umeåtrakten).

  Har du några bilder på er planlösning, helst när det gäller hallen och toaletten? Toaletten i "vårt" hus har en knepig planlösning så vi behöver tips på hur vi skulle kunna göra en alternativ lösning.

  Mvh/ Kanske snart husägare

  SvaraRadera
 5. Hej Matilda, nu svarar jag i och för sig istället för Lina. Deras hus är såvitt jag har förstått en traditionell parstuga med påbyggt trapphus. Det finns många fina förslag på hur man kan lösa det planmässigt med toalett och annat på www.hallahus.se.

  Lina: Jag har också planerat in ett besök på Nääs, tvingar med mig lillasyster när jag åker och hälsar på henne i slutet av augusti. Det var nog inte det hon tänkte sig när hon sade: du får bestämma vad vi ska göra! :-)

  SvaraRadera
 6. Hej "Byggabo" och tack för svaret!
  Jo jag har kikat in på www.hallahus.se tidigare, men de förslag som finns där baseras (enligt det jag hittat) på att köket eller "salen" förändras och det är inget vi vill göra.

  Som jag har förstått det (om jag nu inte förstått helt fel) har detta hus en mindre toalett i utbygnadsdelen och det är detta vi har funderingar kring. I dagsläget är "vår" toalett utbyggd i hallen och den tar tyvärr lite för stor plats och tar bort mycket av rymden i huset. Jag efterlyser alltså planlösnignar och bilder från mindre toaletter i parstuga med påbyggt trapphus, mest för att få en känsla av hur liten en sådan toalett känns.

  SvaraRadera
 7. Hej Matilda!

  Precis som du säger så ligger vår lilla toalett med dusch i det utbyggda "trapphuset". Den är liten men det funkar. Jag ska kika vad vi har för ritningar på planlösning så kan jag lägga ut dem så småningom!

  Hälsningar Lina

  SvaraRadera
 8. Skönt att hästen är på bättringsvägen. Förstår att ni är trötta.
  Det ser ut att finnas mycket fint att kika på, där på Nääs.
  Ha de gott!
  Kraam Pling

  SvaraRadera