onsdag 31 oktober 2007

Frost

Det börjar bli lite kyligare så jag måste visa några fina frostbilder!















Lyktan står ute på bron och tänds lite då och då, krukan med Backopia skulle ha ställs bort för länge sen men den gör sig rätt bra där än så länge! De rimfrostiga glasrutorna sitter på lusthuset.

Jag har också kommit mig för att lägga in en ny månadsbild längst ner i bloggen. Sent omsider hittade jag en bra oktoberbild från förra hösten då vi hade enormt mycket älgar som hälsade på oss här ute i skogen.

Sen vill även några av djuren visa upp sig på bild idag:















Vilda jagar ekorrar och ger aldrig upp... Rappe har siktet inställt på fåren, som han gillar att jaga ibland. Och fåren, dom är bara alltid... får.

Igår målade jag ju halltaket färdigt också! Det blev bra tycker jag!

tisdag 30 oktober 2007

Höstpromenad

Längs en av vägarna som vi brukar promenera finns ett ödehus. Jag tycker att sådana hus är spännande, det är roligt att fantisera kring hur det sett ut för länge sen och vilka som bott i huset.


Vilda hittade en ny pinne också, den här var något större än den förra men hon klarade i alla fall att bära med sig den en bit!

måndag 29 oktober 2007

Kök "före och efter" bilder

I brist på bilder från någon aktuell renovering eller händelse, tänker jag bjuda på lite före och efter bilder från "budget"renoveringen av köket, som vi genomförde under semesterns regniga dagar. Golvet kommer att fixas vid ett senare tillfälle. Eftersom vi vill ha kilsågat trägolv både i salen och i köket måste vi först fälla granarna sen såga upp planken och sen torka dem i ett år. Just nu ligger plank på tork till hallgolvet, men det dröjer nog några år innan alla golven är på plats...

Före

Efter

Före

Efter

Köksluckorna penselmålades med oljefärg medan lister och det platsbyggda skafferiet målades med linoljefärg. Allt i den ljust grå kulören S-2000-N. Väggarna är tapetserade med en vit tapet och golvlisterna målades med vit linoljefärg som brutits med ca 1 % grön umbra.

Det fina slagbordet som är en av mina käraste ägodelar, är ett fynd! Användes tidigare som snickarbord... Stolarna är fynd från olika loppisar som målats vita. Skafferiet har också en historia men den kommer en annan gång!

Söndagspyssel

Igår hände inte särskilt mycket på renoveringsfronten. Jag målade taket ytterligare en gång och sedan åkte vi bort för att slippa undan terpentinlukten.

Vi var och hämtade ett lass med hö och sa hejdå till mamma och pappa som åker till Thailand på semester idag!

Dagens bilder visar en fin orkidé som står i vardagsrumsfönstret och Jonas som skär gipsskivor. I hallen är tanken att det ska bli pärlspont på de väggar som inte ska tapetseras med tapeten som jag visade igår. Golvet ska bli såpaskurat grangolv och i farstun (där det är klinker) ska golvet någon gång i framtiden bytas mot handslaget golvtegel.

Nu ska jag jobba vidare och senare idag blir det tapetinhandling!

söndag 28 oktober 2007

skrapande, spacklande, slipande, målande...

Taket har nu fått ett lager med matt linoljefärg (för att efterlikna limfärgsmålning) och väggen som ska tapetseras har blivit gipsad med renoveringsgips. Inte helt byggnadsvårdsmässigt korrekt, men ibland måste man göra lite avsteg.

I väggen satt tidigare en hylla som var insänkt i timmerväggen. När vi plockade ut den kunde vi se hela husets tapethistoria. Timmerväggen var lerklinad längst in och sedan fanns flera olika tapetlager. Under 60-70-talet har dessa tapeter täckts med treetexskivor som i sin tur tapetserats ett antal gånger. För att bevara lagren och ändå kunna täcka den fula hyllan valde vi att sätta renoveringsgips.

Väggen ska sedan tapetseras med denna tapet från Sandberg tapeter (tror jag, om jag inte ändrar mig igen...) Tapeten är en kopia av en 1870-tals tapet, fast i en annan färgställning.Taket har målats ett varv och börjat bli lite finare, men ett par lager till kommer nog att behövas!

fredag 26 oktober 2007

Äntligen fredag!

Äntligen är det helg igen och det finns tid för lite mys! Då ska elden spraka i kaminen och lyktan i vardagsrummet vara tänd. Men vi får se, kanske blir det lite målning av taket i hallen också, vi vill ju så gärna se hur fint det kommer att bli!

torsdag 25 oktober 2007

Hallen ska bli fin + Raymo på rövarstråt...

Som sagts är det senaste projektet en uppfräschning av hallen. Vi har börjat med att plocka ned innertaket för att kika om vi kunde hitta något intressant, och det gjorde vi! Ett kilsågat gammalt trätak fanns ovanför det trista taket från 70-talet. Nedan är Jonas i full gång med kofoten!


Tyvärr var taket målat med någon typ av oljefärg med roller! Inte snyggt. Så det blir att skrapa hela taket innan vi kan måla med matt linoljefärg...
Så här såg det ut efter första dagens skrapande (i söndags).


Igår blev skrapningen klar och idag har Jonas spacklat lite spikhål och slipat. Färgen kom från Gysinge idag också, så i helgen blir det målning!


...Sen måste jag lägga in en liten bonusbild på en rätt överviktig Raymo som försöker sno fårens mat...

Stallprojektet, del 4

Ok, då fortsätter vi historien om stallet.
Så här blev den tvådelade stora porten när den var klar (fast nuförtiden är den svartmålad på utsidan)

Efter en lång tids målande (tack Anna och Rikard!!) och byggande av inredning samt lite fixande och piffande blev det så här fint:

Sadelkammaren

När man kommer ut från sadelkammaren ser det ut så här. Boxarna är målade med en vattenbaserad terassolja och metallen är mörkgrön.Väggar och tak fick bli vita.

Eftersom bloggern just för tillfället bestämt sig för att inte vilja ladda upp några bilder alls får ni resten av bilderna vid ett senare tillfälle...

onsdag 24 oktober 2007

Skogspromenad


Måste lägga in en bild på Vilda från dagens skogspromenad också! Det ska också tilläggas att detta är en relativt liten pinne, i alla fall för att falla henne i smaken :)

Stallprojektet, del 3

Vi fortsatte sedan med att ta upp ett större hål för en port som är godkänd för häststall. Sedan byggde vi en dörr. Den ska jag visa lite senare.


När dörrarna var på plats sattes reglar för innerväggarna upp och de trasiga fönstren ersattes med nya fönster. Sedan var det dags for isolering av alla väggar. Det var inget roligt jobb.


Nu blev det äntligen dags för lite arbete som gav resultat! Väggpanelen kunde spikas upp och då började det äntligen se ut som något!


När sedan innertaket på nytt var på plats och våren var på väg blev livet genast roligare!

Stallprojektet del 2

Nästa steg var att plocka ner innertaket, riva upp golvet och förbereda för gjutning av det nya golvet. Golvytan mättes in för att lutningen skulle bli så bra som möjligt.



Så här såg det ut efter första skottkärran med betong... Just i det ögonblicket ångrade vi vår snålhet och att vi inte beställt en betongbil.

Efter två dagars hårt slit och mer än 200 skottkärrelass senare såg golvet ut så här:

Stallprojektet, del 1

Efter en ordentlig inspektion av stallet konstaterades att innerväggarna måste rivas, taket plockas ned och höjas, den ruttna syllen behövde bytas och ett nytt golv gjutas.

107 säckar spån packades uppe på stallvinden!

Invändigt såg det ut så här hemskt efter att vi börjat riva innerväggarna...

Resumé

Igår kväll fortsatte arbetet med det senaste projektet, renovering av hallen. Den sista färgen skrapades bort från det gamla kilsågade taket som doldes bakom nyare takbrädor. Bilder kommer senare.

Först ska jag berätta lite om allt som vi redan gjort på gården! Det första projektet startades redan den första veckan vi bodde här, nämligen stallet. Stallet bestod då av ett rätt så skabbigt hus med inrasade väggar, lågt i tak och små dörrar.

Utvändigt såg det ut så här.

Invändigt var det ännu värre.

tisdag 23 oktober 2007

Premiär!


Ok, första inlägget i bloggen! Min blogg kommer att handla om livet på vår lilla gård utanför Umeå. Renoveringsarbetet samt berättelser om våra djur kommer att blandas med annat som händer!